Firma
Dzielnica

Odżywianie

Energia       


Węglowodany - najważniejszym źródłem kalorii są węglowodany czyli cukry. Zalecenia dla sportowców mówią żeby 50 - 70% ogólnej ilości kalorii przyjmować w postaci węglowodanów. Cukry występują w dwóch postaciach: prostej i złożonej.       

Cukry proste - są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, po ich spożyciu jest praktycznie natychmiast wprowadzany do krwioobiegu. Jednak zbyt duża jednorazowa dawka cukrów prostych stymuluje wydzielanie insuliny, która z kolei powoduje zwiększenie poboru glukozy (cukru prostego) przez mięśnie. W efekcie mózg dostaje za mało węglowodanów prostych, co objawia się zmęczeniem, bólami i zawrotami głowy. Źródłem węglowodanów prostych są: cukier zwykły, czekolada, batony, miód, soki owocowe, ciasto, dżem.       

Cukry złożone - cukry te składają się z cukrów prostych i mają postać dużych łańcuchów. Przez to są wolniej trawione - cały czas w czasie drogi do jelita grubego. Ich energia wyzwala się po jakimś czasie, a nie od razu, dlatego właśnie węglowodany złożone powinny przeważać w diecie nad prostymi. Źródłem węglowodanów złożonych są: mleko, jogurt, mąka, ryż, ziemniaki, fasola, owoce.       

Tłuszcze - tłuszcze zawierają najwięcej kalorii w stosunku do swojej wagi - na jeden gram przypada 9 kcal. Tłuszcze powinny pokrywać 25-30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. (dla normalnego człowieka jest polecane 40g tłuszczu na dzień). Należy wybierać więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych. Źródłem tłuszczów są: olej, oliwa, mięso, parówki, mleko, masło, śmietana, sery.       

Białka - białka spełniają jak wiemy funkcję budulcową, ale 10-15% pobieranej przez organizm energii pochodzi właśnie z białek Składnik ten jest szczególnie ważny w czasie długotrwałego wysiłku. Źródłem białek są: mięso, fasola, mleko, jogurt, sery, ryby, jaja.       

Witaminy       


Często niedocenianym przez sportowcow składnikiem są witaminy. Zmęczenie, mimo wystarczającej ilości snu, rozdrażnieie, bóle głowy i mięśni nie są łączone przez nich z brakiem witamin. Wystarczy że w czasie zwiększonego wysiłku będziemy przyjmować preparaty witaminowe, których w aptekch pełno. Jednak większość witamin należy przyjmować w naturalnaj postaci: warzywa, owoce i inne produkty. W okresie jesiennym i wiosennym warto szczególnie dbać o przyjmowanie witamin, a szczególnie wit. C.                   

Płyny       


Ciało ludzki składa się w 60-70% z wody. Woda zapewnia rozprowadzenie kalori, witamin i pierwiastków mineralnych po całym ciele. podczas intensywnego wysiłku mięśnie mogą wyprodukować do 200 rzy więcej ciepła niż mięśnie w spoczynku. pocenie się spełnia role chłodzenia dla organizmu. O roli płynów dla sportowców (i nie tylko) niech świadczy fakt że utrata 2% masy ciała na drodze pocenia się (utrata 1-1,5 litra) wody z potem powoduje obniżenie zdolności do wykonywania wysiłku nawet o 20%. Utrata większej ilości wody może mieć już poważne konsekwencje. W czasie intensywnego treningu człowiek może stracić w ciągu godziny 1-1,5 litra wody. Dla sportowców najlepszym napojem są produkty izotoniczne (łatwo przyswajalne) - zawierające oprócz wody węglowodany, sole mineralne i witaminy. (podczas pocenia się człowiek traci dużo elektrolitów). Dostępne na rynku napoje izotoniczna to np.: Isostar, Izomax, Dynamic, Pol-vita.                   

Uwaga       


Autor nie bierze żadnej odpowiedzialności za zamieszczone tu informacje, gdyż nie jest on specjalistą w dziedzinie zdrowia ani zdrowego żywienia. Wiadomości zawarte w tym dziale pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych.                  










 Humor

 Zasady

 Trening

 Taktyka

 Słownik

 Rady dla początkuj...

 Początki nauki

 Odżywianie

 Korty Tenisowe

 Historia

 Punktacja

 Rakieta dla młodzi...

 Rakiety dla dzieci

 Jak wybrać rakietę