Firma
Dzielnica

Zasady

Serwowanie

Piłka serwowana przez zawodnika musi upaść na przeciwległą połowę kortu i uderzyć w pole serwisowe o wymiarach 6,40x4,12m. Zawodnik serwujący ma dwie szanse - jeśli pierwsza piłka nie trafi w pole lub trafi w siatkę, wtedy zawodnik może zaserwować drugi raz. Jeśli druga piłka także nie będzie poprawna gracz traci punkty. Jeśli serwowana piłka dotknie taśmy i spadnie na pole serwisowe przeciwnika, to serw musi być powtórzony(net). W grze podwójnej zawodnicy serwują i odbierają piłkę na zmianę, przy czym w secie nie wolno zmieniać kolejności serwowania bądź zmieniać się miejscami. O tym, kto zaczyna serwować, decyduje losowanie; kto losowanie wygrał, może wybierać serwis, albo stronę kortu.

Liczenie punktów

Oficjalne mecze są rozgrywane najczęściej do dwóch wygranych setów, czasami do trzech, czyli najwyżej są pięcio-setowe. Po trzech setach jest dziesięcio-minutowa przerwa. W każdym secie gra się do sześciu wygranych gemów, przy czym jeśli wynik wyglądałby 5-5, wtedy gra się do momentu aż jeden z zawodników będzie miał przewagę dwóch gemów, np. 7-5. W gemie odbywa się liczenie: 15:0 - 30:0 - 40:0 -gem. Podobnie jak w secie musi być przewaga dwóch gemów, tak w gemie musi być przewaga dwócz piłek.

Tie-break

Tie-break jest rozgrywany jeśli w danym secie w gemach jest 6-6. W wolnym tłumaczeniu jest to: "gra decydujaca". Wygrywa zawodnik, który pierwszy zdobędzie 7 punktów przy równoczesnej przewadze 2 punktów. W Tie-breaku każda wygrana piłka to jeden punkt. Zawodnicy serwują na zmiane, a zmiany stron nastepują wtedy gdy suma gemów jest liczbą nieparzystą.








 Humor

 Zasady

 Trening

 Taktyka

 Słownik

 Rady dla początkuj...

 Początki nauki

 Odżywianie

 Korty Tenisowe

 Historia

 Punktacja

 Rakieta dla młodzi...

 Rakiety dla dzieci

 Jak wybrać rakietę